Tancrede Ottiger

About

Swiss based design practice involved in all fields of print and interactive design for cultural institutions, businesses and individuals.

Tancrède Ottiger founded his design studio in 2015. The office is characterized by a collaborative practice with many players in the field of design such as developers, photographers, industrial designers, architects & filmmakers. The studio is covering works in all mediums, from print to digital design : books, publications, identities, web design and scenography.

Type design has been a key element of the design process from the very begining. The studio offers both retail and bespoke typefaces for clients. Recognized magazines such as Frame or Marie Claire used our fonts in their design.

Furthermore, the practice conducts a constant reasearch into production means and new technologies, producing up to date custom tailored solution for each project. The interactive map created for the Ateliers de Renens or the generating identity tool for the Teintureries drama school stands as good examples of this approach.

Exhibitions

2016ECAL Graphic Design, Beijing ( CN )

2016ECAL Graphic Design, Shanghai ( CN )

2016ECAL Graphic Design, Hong Kong ( HK )

2016ECAL Graphic Design, Paris ( FR )

2015Swiss Ambassy, London ( UK )

Press

2016Ligature.ch

2016Frame

2015idPure no. 38

Lectures

2019ECAL/University of Art and Design, Lausanne ( CH )

2017Eikon, Fribourg ( CH )

Collaborators

Alice Franchetti
Aurèle Sack
Benoit Jeannet
Etienne Malapert
Gavillet-Cie
Giliane Cachin
Karian Foehr
Matthieu Gafsou
Pietro Alberti
Romain Cazier
Younès Klouche

Credits

Development : Romain Cazier

Photography : Etienne MalapertYounès Klouche

Graphic
Date
Project
Client
Type
2018
Un Intime Conflit
Vincent Ottiger
scenography
  • custom built walls made of cellophan

  • X-Ray scans of the paintings

  • custom built walls made of cellophan

  • X-Ray scans of the paintings

Vincent Ottiger’s practice ranges from drawing and collage to engraving, painting and installation.

This particular exhibition was curated on the occasion of the Altitudes Biennale. The brief was to organize the stage design of the artist’s practice. Due to the ever-recovering process of the paintings, an experiment was conducted in order to document the method: producing X-Ray scans of the paintings that reveal each layer of the works.

The exhibition site was an old church: any type of intervention on the walls was strictly forbidden ( no nails ). Accordingly, we decided to create the missing space by mounting 6 meters high walls made of wood structure covered by cellophane.

Overview